Archeologie van Zaamslag
Portaal naar het verledenHome

 

Welkom op de site over lopend en reeds afgerond archeologisch en historisch onderzoek in Zaamslag (Zeeuwsch-Vlaanderen). Hier vindt u beschrijvingen van projecten en berichten over nieuwe inzichten in het verleden van dit dorp.

 

Bij onderzoek naar De Tempeliers in Zaamslag, 1200-1312 bleek des te meer de pracht en de omvangrijke geschiedenis van dit historische dorp. Dergelijke archeologische vindplaatsen zijn heden ten dage schaars, en men dient er dan ook des te zuiniger mee om te springen. Dit alles wordt uiteraard omkaderd door de Malta-wetgeving omtrent de archeologie en de bescherming ervan.


De nadruk van het onderzoek ligt voornamelijk in de Middeleeuwen, en de post-Middeleeuwse tijden (16de, 17de eeuw). Veel onderzoek vindt plaats in overleg met, en in samenwerking met de heer De Zeeuw, die te Zaamslag zijn archeologische vondstencollectie opengesteld heeft in zijn Schelpenmuseum. Verder wordt veel toenadering gezocht tot historici en archeologen. Daarover vindt u meer informatie in de betreffende projectbeschrijvingen in het menu.

 

Doel van het onderzoek is voornamelijk het meer inzicht krijgen in de verbanden van het dorp Zaamslag in de Middeleeuwen. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van surveyvondsten, opgeploegde resten en uiteraard gedane opgravingen op de archeologische sites.

 

Tevens is een belangrijk oogmerk in het geheel het presenteren en communiceren van de informatie naar de plaatselijke bevolking; zij vormen een onmisbare schakel in het behoud van dit cultureel en archeologisch erfgoed. Door een duidelijke boodschap over te brengen, die de steun van de bevolking behoeft, kan vernietiging of achteloze verdwijning van dergelijk erfgoed voorkomen worden.

 

Indien u vragen, suggesties of mededelingen heeft omtrent archeologie in Zaamslag en de directe omgeving, kunt u ten allen tijde ons bereiken via het e-mailadres op de pagina Contact. Wij zijn ook bereikbaar voor het geven van voorlichtingen (al dan niet met historische kledij) en andere educatieve doeleinden. Twijfel ook dan niet ons te contacteren.
_____________________________________________________________________________________

 Alle informatie, aannames, theorieen en afbeeldingen die gebruikt zijn in deze website vallen onder copyright van de betrokken instanties en archeologische collecties. Gebruik daarom nooit materiaal of tekst zonder bronvermelding of zonder de betrokkenen te contacteren!