SMILES FOR MOLDOVA

  Steun SMILES FOR MOLDOVA  bankrekeningnummer 1386.41.404  Klik op

Reisdagboek

 

 

 

 

 

 

De Twee Provinciën

Haren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SMILES FOR MOLDOVA

 

deze site geeft het verslag van de sponsortocht van Jörgen van der Pol t.b.v. Smiles for Moldova. Voor de site van de Stichting Smiles for Moldova ga naar http://www.smilesformoldova.eu.

 

Een 4000 km lange tocht per kajak van Nederland naar Moldavië door het hart van Europa, waarmee Jörgen van der Pol, oud-patiënt met het EEC-syndroom, de aandacht heeft gevestigd op het werk van dr. Rob van Oort, die een praktijkkamer Mondheelkunde/Bijzondere Tandheelkunde gaat oprichten in Moldavië.

  

Moldavië is een (arm) land in oost Europa waar kennis, kapitaal en ervaring op het gebied van aangezichtsafwijkingen/prothesen ontbreekt. Door de in Nederland opgedane kennis en ervaring over te brengen aan artsen in Moldavië kunnen vele mensen uit Moldavië geholpen worden en wordt de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeterd.

 

 

Twee gezichten – een wereld van verschil!

Sponsor Smiles for Moldova!

Kajaktocht Smiles for Moldova:   Twee gezichten – een wereld van verschil!

 

JÖRGEN VAN DER POL is geboren met complexe aangeboren afwijkingen (het EEC syndroom). Dit betekent onder meer een lip-/verhemeltespleet en afwijkingen van het haar, huid, ogen en handen. Van kinds af aan is hij onder behandeling bij dokter Rob van Oort,  pionier en expert op het gebied van Maxillofaciale Prothetiek. Dit is: het esthetisch en functioneel herstel van verworven of aangeboren defecten van het gebit, de kaken en het aangezicht met behulp van kunststoffen (speciale defectprothesen voor kaken, kunstneus, kunstoor, kunstoog, etc.). Het was op de afdeling Mondheelkunde/Bijzondere Tandheelkunde van het UMC-Groningen dat Jörgen, na vele operaties, een mooie mondprothese kreeg. 

ALS GEEN ANDER begrijpt Jörgen wat het betekent om te leven met afwijkingen aan mond en aangezicht. Toen Jörgen van de plannen van dokter Van Oort hoorde om een afdeling  Maxillofaciale Prothetiek in Moldavië op te richten, besloot hij spontaan om per kajak van Nederland naar Moldavië te varen, om met deze prestatie de aandacht te vestigen op het werk van de dokter en het belang daarvan voor mensen in Moldavië met aangeboren of verworven afwijkingen aan mond en aangezicht.

MET ZIJN PRESTATIE wil Jörgen laten zien dat de wereld voor hem open ligt. Dit wenst hij de mensen in Moldavië ook toe. Zijn slogan is: SMILES FOR MOLDOVA. De kajaktocht is 4000 km lang en voerde door elf landen in Europa: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië en Bulgarije, Oekraïne en Moldavië. Na  de Waddenzee en Dollard ging de tocht voornamelijk over rivieren: Eems, Rijn, Main, Donau., waarna hij zijn weg heeft vervolgd over de Zwarte Zee om tenslotte via de Djnestr bij de kliniek in Moldavië aan te komen.

JÖRGEN VAART DE TOCHT SOLO. Als zeekajakvaarder (niveau BCU-4) is Jörgen gewend aan duurinspanningen, maar in verband met ernstige beperkingen in het dagelijks leven moest hij in eigen tempo varen en zijn planning dagelijks aanpassen aan zijn fysieke conditie. Zijn ogen zijn aangetast, waardoor hij soms slecht ziet. Dan moet hij kortere of langere perioden rust nemen.

De kans is aanwezig dat  zijn gezichtsvermogen in de toekomst aanzienlijk meer beperkt wordt dan op dit moment; voor het zover komt wil hij deze uitdaging ondernomen hebben. De afgelopen jaren heeft hij zeer veel ervaring opgedaan op zowel zoet- als zoutwater: zeeën, meren en rivieren in binnen- en buitenland.

OP ZATERDAG 5 APRIL 2008 is hij vertrokken uit Paterswolde om zes maanden later in Chisinau in Moldavië aan te komen. Door middel van gps en mobiele communicatie­apparatuur heeft hij contact met het thuisfront onderhouden. Een fotoboek met het eindverslag van deze kajaktocht is voor promotiedoeleinden aangeboden aan dokter Van Oort. Tussentijdse verslagen staan op deze  website.

SMILES FOR MOLDOVA is een stichting die door middel van sponsorwerving de kajaktocht in materieel opzicht zo veilig mogelijk heeft gemaakt. 

 

Jörgen heeft deze tocht volbracht die naast veel publiciteit ook 20.000 euro voor de kliniek heeft opgebracht dankzij de sponsors die zijn tocht mogelijk hebben gemaak!

Bijdragen in de vorm van materialen en hulp bij transport van materiaal blijven zeer welkom. Een financiële bijdrage kunt u storten op bankrekening nr 1386.41.404 (IBAN: NL04RABO 0138641404) (SWIFT/BIC: RABONL2U) ten name van stichting Smiles for Moldova, Barkmolenstraat 49, 9723 DB Groningen, Nederland.

 

Steun SMILES FOR MOLDOVA, bankrekeningnummer 1386.41.404

 

t.n.v. Stichting Smiles for Moldova, Groningen.