Op de fiets naar LourdesBezoek de HOMEPAGE van Fietscontreien voor nog veel meer fietsreizen en fietstochten

 

Fietscontreien

Van de Onze-Lieve-Vrouw ­‘Oorzaak Onzer Blijdschap’ in Tongeren (inclusief een aanlooproute van de Onze-Lieve-Vrouwe­basiliek in Maastricht) naar de Onze-Lieve-Vrouw ‘Onbevlekte Ontvangenis’ in Lourdes, is een fietsreisgids die thuishoort bij zowel de moderne fietspelgrim als de wereldreiziger. Een nieuwe route afzijdig van het drukke verkeer, met als eindbestemming de heiligdommen van Lourdes aan de voet van de Pyreneeën.

Fietsend van stad naar dorp, langs grote rivieren en langs het kanaal van Orléans, over kleine wegen en spoorwegbeddingen doorheen de Ardense bossen, de sprankelende Champagne, de ­Koningsvallei aan de Loire, het natuurpark Berry, de ­Bordeauxstreek, het echte Frankrijk van de Charente, de pijnboombossen van Les Landes, het Toscaanse Gascogne tot aan de Pyreneeën.

Een land van contrasten met kerncentrales, krokodillen, Merovingische graftomben, kleurrijke fresco’s, eenzame eindeloze vlaktes, graan­plateaus en zonnebloemvelden. De vier Heemskinderen, Jeanne d’Arc, St-Émilion, D’Artagnan en uiteraard de Heilige Maagd Maria vergezellen ons.

We maken kennis met streekproducten zoals Chaource, Andoulettes, makarons, roze lange vingers, chocolade en omstreden producten als Fois Gras en Magrat de ­Canard. Bier, appelcider, wijn, champagne, ­cognac en armagnac drinken we onderweg, maar naar huis komen we met water uit Lourdes.
Een fietsgids opgesteld als doorlopende route zonder vaste etappeplaatsen waardoor hij bruikbaar is voor zowel de occasionele fietser als de getrainde in functie van de fysieke mogelijkheden van het individu. Op de 1467 km lange route is met zorg uitgekeken naar zoveel mogelijk voor de fietser geschikte overnachtingen. Zo veel mogelijk logies op de route staan zowel in de geschreven tekst vermeld als op de gedetailleerde kaarten ingetekend. Zowel de kampeerder als de trekker op zoek naar gastenkamers, pensions, hotelletjes, … vinden hun gading in deze gids. De fietsgids is zo opgesteld dat je geen specialist kaartlezer moet zijn om je weg te vinden. Het traject is zo eenvoudig mogelijk gehouden met respect voor de doelstelling van een fietsgids, zo weinig mogelijk confrontatie met gemotoriseerd verkeer.